Senatorul Mircea Banias vrea reducerea vârstei standard de pensionare la femei cu un an pentru fiecare copil născut

Săptămâna aceasta, Senatorul Mircea Banias a depus la Biroul Permanent al Senatului un proiect de lege pentru modificarea Legii Pensiilor 263/2010, proiect ce prevede reducerea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă la femei cu un an pentru fiecare copil născut, în condițiile realizării stagiului complet de cotizare.

Motivul acestei inițiative este pericolul în care se află întregul sistem de asigurări sociale și pensii bazat pe solidaritatea intergenerațională în lipsa unei creșteri rapide și susținute a natalității. Soluțiile adoptate până în prezent în legsilația pensiilor nu pot decât să amâne o inevitabliă prăbușire a sistemului în lipsa unei viitoare generații tinere numeroasă și aptă de muncă, capabilă să își susțină părinții și bunicii ce vor ajunge la vârsta de pensionare.

Încurajând, pe de o parte, natalitatea în rândul tinerelor generații și pe de altă parte oferind tinerilor posibilitatea de a își lăsa copiii în grija bunicilor cât timp ei merg la muncă, măsura propusă de Senatorul PC este văzută ca un prim pas pe drumul nenumăratelor eforturi necesare redresării situației demografice a României.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *