Seminar pentru francofoni găzduit de Universitatea “Ovidius”

Facultatea de Litere a Universității „Ovidius” din Constanța, prin Asociația Cercetătorilor de Lingvistică Franceză (ACLIF) organizează, în perioada 29 august – 3 septembrie (Campus A, Aleea Universității nr. 1), a XX-a ediție a Seminarului de didactică universitară, având ca temă „La polysémie dans tous ses états”.
Seminarul din acest an, ca și ediția din 2012, se încriu în cadrul proiectului internațional „Ressources et recherche en didactique universitaire”, patronat și finanțat de către Agenția Universitară a Francofoniei (AUF), prin Biroul Europe Centrale et Orientale. Seminarul este organizat și cu susținerea financiară a Institutului Cultural Francez din București.
Proiectul își propune să favorizeze transferul de informație științifică și de experiență didactică între cadre didactice – cercetători de prestigiu de la universități franceze către cadrele didactice de la universități din România, Albania și Macedonia. Intervenenții din acest an vor fi: Catherine Fuchs (CNRS/ENS), Marcel Vuillaume (Université de Nice „Sophia Antipolis”), Carl Vetters (Université du «Littoral Côte d’Opale») și Patrick Caudal (CNRS & Université Paris-Diderot).
Formula de desfășurare a seminarului adoptată încă de la început favorizează integrarea cadrelor didactice tinere în atmosfera de rigoare a cercetării universitare, încurajând atât emulația științifică, cât și spiritul critic. Prezentarea proiectelor de cercetare lingvistică și literară se va concretiza în realizarea unor articole publicabile în seria „Recherches ACLIF”, revistă anuală cu comitet de lectură internațional compus din experți cercetători din Franța.
Ediția din acest an are o semnificație particulară prin aniversarea a 20 de ani de la fondarea activității, singurul eveniment academic de acest gen din Europa. Cu această ocazie va fi comemorată și personalitatea celei care a fost Teodora Cristea, reprezentantă de seamă a lingvisticii românești, care a condus formarea a zeci de generații de studenți și doctoranzi și care a contribuit cu dăruire profesională și umană remarcabile la formarea Catedrei de limbi romanice de la Facultatea de Litere din Constanța. În acest cadru va fi lansat și un volum de scrieri postume, care conține articole și rezultate ale cercetării aparținând Teodorei Cristea, volum îngrijit de conf.dr. Janeta Drăghicescu, fidelă colaboratoare, și de conf.dr. Florica Hrubaru, președintă ACLIF și animatoarea seminarului încă de la înființare.
Programul seminarului cuprinde și un spectacol inedit susținut de cercetătorul în lingvistică Patrick Caudal, care desfășoară și activitate de povestitor profesionist și de cercetător etnograf.
Francofonii constănțeni sunt invitați la o seară de „Contes bretons et celtiques”, care va avea loc în Aula Magna a Universității „Ovidius” din Constanța, în ziua de luni, 2 septembrie, de la ora 17.30.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *