Șase luni de proteste la biserica Sfantul Mina din Constanța De luni începe procesele!

Susţinătorii preotului Nicolae Picu, caterisit de Î.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ne/au trimis un comunicat de presă la redacţie în care arată că lupta şlor împotriva deciziilor Arhiepiscopiei Tomisului se va da, de luni, şi în instanţă. Iată comunicatul de presă:

Azi, 17 septembrie, se împlinesc 6 luni de la primul protest pașnic cu flori de pe pajiștea bisericii Sfantul Mare Mucenic Mina din Constanța împotriva caterisirii fără nicio vină a părintelui nostru duhovnic, Nicolae Picu, ctitorul bisericii, și a ocupări ilegale și abuzive a bisericii de către Arhiepiscopia Tomisului.

Mulțumim Domnului că părintele Nicolae e sănătos și ne putem bucura de prezența și harul dânsului, în fiecare duminică pe pajiștea dintre biserică și Centrul Arca pentru tineri cu handicap, după Sfânta Liturghie. De asemeni, părintele ne așteaptă la Centrul Arca de la ora 18, în fiecare marți (la întâlniri de grup pe teme de spiritualitate ortodoxă) și joi (pe cei care doresc să vorbească personal cu dânsul, pentru sfaturi duhovnicești, etc).

Mulțumim lui Dumnezeu și că ne-a dat putere să nu ne părăsim părintele, căci, așa cum spune  Sfântul Apostol Pavel în prima epistolă către Corinteni: „de ați avea zeci de mii de învățători în Hristos, totuși nu aveți mulți părinți. Căci eu v-am născut prin Evanghelie în Iisus Hristos. Deci, vă rog, să-mi fiți mie următori, precum și eu lui Hristos”.

 

Luni 23 septembrie va fi și primul termen la Judecătorie în procesul intentat de Asociația Așezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina, Arhiepiscopiei Tomisului, pentru infracțiunea gravă a schimbării intabulării clădirii Centrului Arca pentru tineri cu handicap de pe Asociație pe Arhiepiscopie.

În octombrie va începe și procesul împotriva intabulării fără nicio bază legală, cu încălcarea dreptului constituțional la proprietate, a clădirii bisericii.

Am început deja să ne organizăm pe pajiște, la protestul nostru pașnic, pentru aceste procese. Vom lupta în primul rând, ca și până acum, cu rugăciunea. Ne rugăm Sfântului Mina ca să le dea oamenilor legii înțelepciune și curaj de a judeca drept.

Există deja precedente – procese câștigate de preoți, în alte episcopii (un exemplu e cel al părintelui Lucian Botez de la Vaslui).

 

Reamintim că intabularea nu ține loc de titlu de proprietate. Infracțiunea de schimbare a intabulării s-a făcut prin presiuni asupra autorităților în drept.

Este vorba de același duh al goanei după averi a celor nesătui. În cazul nostru aceștia fac parte din ierarhia Bisericii, în cazul Roșiei Montana și Chevron, din lumea politică și cea a marilor corporații. E timpul să arătăm că avem demnitate și nu suntem doar vaci de muls.

Cazul bisericii noastre și cel de la Roșia Montană este asemănător și în alte două privințe – manipulare grosolană și încercări de expropriere mai grave decât în perioada stalinistă: Arhiepiscopia vrea imobilele pe baza „legii BOR” prin care regimul proprietății chipurile ar putea să fie schimbat prin actul haric al sfințirii. Legea e în fapt o hotărâre de guvern. Prin sfințire, conform acestei hotărâri de guvern care recunoaște statutul BOR, bisericile trec în patrimoniul BOR. S-a omis articolul următor care arată că patrimoniul este format din bunurile aflate în folosință și cele aflate în proprietate. Deci, patrimoniu e una, proprietatea, alta. Biserica Sfântul Mina este construită și se află în proprietatea Asociației Filantropice Așezămintele Sfantului Mare Mucenic Mina (organizație laică neguvernamentală care ne reprezintă pe noi, constănțenii care am contribuit la ridicarea și întreținerea acestei biserici). Părintele Picu a fost doar slujitor la acest altar, nu a înstrăinat nimic! S-a străduit doar, cu prețul sănătății dânsului, ca noi să ne apropiem de Dumnezeu și să ne intabuleze sufletele în Împărăția Cerurilor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *