Saraiu: Planul Urbanistic General al comunei aşteaptă avize

Lipsa documentaţiei avizate la zi dar şi nerespectarea unor normative şi reguli în vigoare au făcut ca de ani de zile problema pământurilor să nu fie rezolvată. În toate unităţile administrative teritoriale există suprapuneri de terenuri, vecinătăţi nerecunoscute sau parcelare nesemnate. Toate se pot rezolva foarte simplu dacă toate instituţiile statului ar lucre numai în folosul cetăţeanului.

Nici în comuna Saraiu lucrurile nu stau mai bine: de ani de zile, de la preluarea primului mandat, primarul Dorinela Irimia s-a apucat de lucru deoarece adevăratul balamuc din terenuri trebuie desluşit. Şi la Saraiu au existat parcelare nesemnate, proprietari care nu şi-au plătit terenurile de ani de zile, vecini care nu-şi recunosc vecinătăţile…o groază de probleme. Peste acestea se adaugă şi faptul că Planul Urbanistic General (PUG) al comunei a expirat, a fost prelungit, iar a expirat, semn clar că interesul unora nu era la a pune în ordine lucrurile. „Este documentul vital pentru viitoarele proiectele pe care le gândim pentru comunitatea noastră. Ne interesează să valorificăm potenţialul natural, economic şi uman, să stabilim şi să delimităm, în conformitate cu legislaţia în vigoare, teritoriul intravilan al localităţii, dar şi zonele unde se doreşte a se înfiinţa construcţii, inclusiv cartiere de locuinţe noi”, ne-a spus Dorinela Irimia care a precizat că au fost obţinute o parte din avize dar că se aşteaptă şi celelalte pentru ca PUG-ul să poată fi supus aprobării aleşilor locali. „Lucrurile au mers deosebit de anevoios din cauza problemelor cu terenurile”, a mai precizat aceasta.

PUG-ul face parte din programul de amanajare a teritoriului, document care constituie cadrul legal pentru realizarea programelor şi acţiunilor de dezvoltare, conform Legii 350/2001, modificată şi completată prin Legea 289/2006.

„Avem pregătite mai multe proiecte cu finanţare extrabugetară dar care nu pot fi depuse deoarece ne lipseşte acest document”, a mai spus primarul de la Saraiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *