Musulmanii din România celebrează duminică 12 ianuarie sărbătoarea Mevlid Kandili, sau Noaptea naşterii Profetului Muhammed

Evenimentul marcat în a 12- a noapte din luna Rebiul Evvel a calendarului islamic, este prima dintre cele cinci nopţi luminate pentru musulmani, care de altfel sunt denumite Kandili (Mevlid Kandili – nașterea profetului Muhammed – 12 ianuarie 2014, Regaip Kandili – Noaptea conceperii Profetului – 1 mai 2014, Miraç Kandili – Ridicarea la Cer a Profetului Muhammed – 25 mai 2014, Berat Kandili – Noaptea Iertării păcatelor – 12 iunie 2014, și Kadir Gecesi – Noaptea Revelării Coranului către Profetul Muhammed, 23 iulie 2014). Nopțile sfinte din calendarul musulman au primit denumirea Kandil (Luminate), în timpul Sultanului Selim al II-lea (sec. XVI) când acesta a statuat iluminarea minaretelor moscheilor cu lumânări pentru a vesti credincioșilor caracterul sfânt al acestora. Deoarece acest calendar este calculat în raport cu mișcarea de revoluție a Lunii în jurul Pământului datele de celebrare a nopților de Kandil diferă, anual.
Referindu-se la acest eveniment, Muftiul Iusuf Muurat, Șeful Cultului Musulman din România, a declarat că Noaptea naşterii Profetului Muhammed este o sărbătoare importantă pentru toţi musulmanii din Romania şi va fi celebrată prin slujbe religioase la toate lăcaşele de cult, în Municipiul Constanţa urmând a fi organizat un serviciu religios public, duminică, la Geamia Kumluk, începând cu ora 14,33. “Cu acest prilej, urez tuturor musulmanilor din România Mevlid Kandiliniz Mübarek Olsun, rememorând totodată versetul 21 din Coran – Surat Al-Ahzab care referindu-se la Profet, amintește: Aţi avut voi în Trimisul lui Allah o pildă frumoasă, pentru cel care nădăjduieşte în Allah şi în Ziua de Apoi şi îl pomeneşte pe Allah mereu!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *