Lansarea documentarului video – Adevarul se gaseste in arhive

Vă invităm, marți, 14 noiembrie, începând cu ora 18:30 (GMT+2), la lansarea documentarului video ADEVĂRUL SE GĂSEȘTE ÎN ARHIVE.

Proiecția va fi realizată simultan în București – la sediul Uniunii Arhitecților din România, str. Jean Louis Calderon, nr. 48 și în Paris – în cadrul facultății de arhitectură ENSA Paris-Belleville.

Sesiunea de întrebări și răspunsuri ce va urma va fi transmisă live în ambele locații acordând astfel posibilitatea participanților să interacționeze în mod direct.

Filmul vorbește despre parcursul formativ urmat de istoricul de artă Cezara Mucenic, despre doctoratul său realizat în condiții “speciale” în vremurile dificile ale comunismului din anii 1970 – 80 și despre studiile sale istorice ca expert în monumente istorice.

Ridicăm problema necesității accesibilizării documentației pentru cercetări de arhitectură.

Punem în balanță situația mai curând obscură a arhivelor românești în comparație cu cele din Franța, unde digitizarea constituie o prioritate de ani buni și unde există deja un impact real ca urmare a acestor investiții considerate a fi de utilitate publică. Și arătăm cum acest fond poate fi folosit astăzi în moduri dintre cele mai creative.

Dincolo de acest subiect, filmul vorbește despre “arhive vii”, despre oameni, modele inspiraținale, cercetători devotați și dedicați, de la care ne străduim să învățăm, să înțelegem cum să ducem mai departe noi demersuri de cercetare și cum să contribuim mai eficient la o cât mai bună bună dezvoltare a noastră, ca indivizi și ca societate.

Documentarul este presărat de detalii informale, rolul familiei și impactul cercetării, emoțiile trecutului și experiențe pentru viitor și diverse interviuri, unele profund serioase, altele mai relaxate, atât în limba română cât și în franceză.

Filmul va beneficia de subtitrare în engleză și franceză.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *