“Jandarmeria pe înţelesul tuturor” la Năvodari

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanţa, derulează alături de toate structurile similare din ţară, Campania naţională de informare, prevenire şi dialog social – „Jandarmeria pe înţelesul tuturor”. Această campanie, care se desfăşoară pe parcursul unui an, se adresează tuturor cetăţenilor, ONG-urilor şi instituţiilor publice, are ca scop informarea acestora cu privire la rolul pe care îl are Jandarmeria Romană în societate, modul activ în care această instituţie se implică în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor precum şi tipul de misiuni pe care le execută jandarmii, dar şi despre prevenirea şi combaterea violenţei.
Activitatea se desfăşoară în baza protocolului semnat de Jandarmeria Constanţa şi I.S.J. Constanţa, vizează mai multe deplasări la instituţiile de învăţământ din judeţul Constanţa şi are ca grup-ţintă îndeosebi elevii din grupa de vârstă 10-18 ani.

Această etapă se desfăşoară sub titlul „Stop violenţei şi discriminării în şcoli”, cuprinde întâlniri ale jandarmilor cu elevii şi profesorii. În acest sens, plutonierul major Adrian CUCU, a participat miercuri, 15 ianuarie a.c, la o întâlnire cu peste 100 de elevi ai Liceului Tehnologic “Lazăr Edeleanu” din Năvodari.
Elevilor din clasele a X-a şi a XII-a le-au fost prezentate pe scurt şi pe înţelesul lor, misiunile jandarmeriei, importanţa şi locul acestei arme în cadrul forţelor de ordine publică.

În partea a doua a întâlnirii, elevii au exemplificat formele de violenţă întâlnite în mediul familial, în cercurile de prieteni, pe drumul de/la şcoală, în incinta şcolii, pe net sau la televizor. Aproape jumătate dintre elevi au descris diferitele forme ale violenţei, de la cea verbală şi până la cea fizică, percepută în ansamblu ca o manifestare la care recurg cei ce au astfel de exemple în familie, dar şi pe stradă, fie că sunt împinşi să acţioneze astfel de către persoane rău intenţionate, fie că în acest mod încearcă să îşi revendice un statut clamat de anturaj. Dealtfel, una dintre problemele repetat puse în discuţie de către elevi a fost aceea că în viaţa de zi cu zi este dificil şi chiar periculos să iei atitudine împotriva celor care încearcă să inspire teamă celor din jur şi să „facă legea“ pe stradă.

Reprezentantul Grupării de Jandarmi Mobile a pus accentul în răspunsurile date îndeosebi pe rolul prevenirii unor astfel de manifestări, oferind totodată soluţii practice de răspuns în astfel de situaţii. Mai mult, jandarmul a arătat că cea mai importantă armă de descurajare a unui astfel de comportament constă în alertarea în cel mai scurt timp posibil a forţelor de ordine, prin apelul unic de urgenţă 112, explicând ce informaţii sunt cerute de la un apelant într-un astfel de caz: ce urgenţă are, unde este urgenţa, unde se află apelantul, de la ce număr de telefon sună şi cum se numeşte. Apelantul trebuie să rămână la telefon pentru a furniza detalii suplimentare asupra urgenţei şi pentru a primi recomandările operatorilor structurilor de urgenţă.

Directorul liceului, domnul profesor Constantin PĂTRANĂ şi doamana profesor Luca Rodica, coordonator din partea instituţiei de învăţământ s-au arătat încântaţi şi au stabilit noi întâliniri între jandarmi şi elevii din clasele IX-XII.
Deasemenea, în perioada următoare jandarmii vor mai desăşura astfel de activităţi şi cu elevi ai Şcolilor Gimnaziale „Remus Opreanu” şi „Ferdinand” din Constanţa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *