Incursiuni în Galeria de Artă Europeană #2

„Viziunile lui El Greco”, cea de-a doua conferință a seriei „Incursiuni în Galeria de Artă Europeană”, susținută de Cosmin Ungureanu va avea loc miercuri 6 decembrie de la ora 16.00 în Galeria de Artă Europeană!

***
Domenikos Theotokopoulos (1541–1614), supranumit El Greco, a fost un marginal în raport cu arta Renașterii târzii. Plasat la joncțiunea dintre două sisteme de reprezentare și codificare a imaginii (sacre) fundamental diferite – post-bizantin și occidental – El Greco și-a inventat, în vremea Contrareformei, la Veneția, Roma iar apoi la Toledo, propriul limbaj pictural menit să glorifice și să dramatizeze credința.
***

Conferința este construită în jurul celor trei tablouri de El Greco din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, propunând o dublă lectură a termenului „viziune”: cel de concepție despre artă, amplu și subtil articulată în însemnări și dialoguri, respectiv cel de transpunere vizuală a unei imagini mentale.

Fiecare dintre cele trei tablouri are un statut singular în opera pictorului cretano-hispanic, fie ca parte dintr-un ansamblu-capodoperă (Adorația păstorilor), fie ca lucrare realizată în afara unei comenzi și păstrată în atelier (Logodna Fecioarei) fie, în sfârșit, ca obiect figurativ destinat capelei funerare a familiei pictorului (versiunea redusă a tabloului Martiriul Sfântului Mauriciu și al Legiunii tebane).

Cele trei tablouri mai au în comun și epoca târzie a realizării lor, în ultimii ani ai biografiei lui El Greco și în etapa cea mai densă, cristalizată și spiritualizată a viziunii sale artistice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *