După 31 ani de la demolarea vechiului lăcaş de cult, noua biserică a parohiei Sfânta Vineri–Herasca a fost sfinţită

Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a sfinţit duminică cu agheasmă noua biserică a parohiei Sfânta Vineri–Herasca, la 31 ani de la demolarea celei vechi de autorităţile comuniste.

Vechea biserică a fost ctitorită inițial în vremea voievodului Matei Basarab, reclădita și amplificată, în secolul al 19-lea, de generalul Constantin Năsturel – Herăscu.

Biserica „Sfânta Vineri” Herasca, demolată intr-o zi de vineri, în vara anului 1987, a fost pentru bucureșteni un adevărat simbol și un important centru spiritual și filantropic.

Noua biserică a fost ridicată la 150 de metri distanţă de vechea locaţie, în apropierea Teatrului Evreiesc, din Piaţa Sfânta Vineri.

Biserica a fost reconstruită în ultimii 10 ani pe fostele proprietăți ale Hereștilor și Năstureilor, după planurile vechiului locaș de cult.

„Nădăjduim că nu vor trece mulţi ani şi biserica va fi împodobită cu veşmântul ei liturgic”, a spus Preasfinţia Sa potrivit Trinitas TV.

Ierarhul a evidenţiat că părintele Gheorghe Bogdan, fostul paroh, „prevăzând ce avea să se întâmple s-a străduit să salveze tot ce a putut de la vechea biserică”.

„Aşa se face că avem catapeteasma care este în curs de restaurare, nădjduim că nu peste mult timp va fi asamblată în lăcaşul de cult”, a spus Preasfinţitul Părinte Veniamin.

La finalul slujbei de sfințire, ierarhul a oferit din partea Preafericitului Părinte Pariarh Daniel, pentru fostul paroh Gheorghe Bogdan, dar și pentru cei doi preoți slujitori, Ordinul „Santus Stefanus Magnus”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *