Cumpăna: ”Cupa Diversităţii – Combaterea xenofobiei și discriminării prin sport”

Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului Romaniei organizează în perioada 13 – 15 septembrie 2019, cu sprijinul Federației Române de Fotbal si al Primariei Comunei Cumpana  proiectul ”Cupa Diversităţii – Combaterea xenofobiei și discriminării prin sport”.

Proiectul, ajuns în acest an la cea de a cincea ediție, cuprinde o serie de manifestări sportive care au ca scop promovarea luptei împotriva rasismului, discriminării, a promovării diversităţii etnice şi culturale în România şi pentru a încuraja oamenii să preţuiască şi să se bucure de diversitatea societăţii interculturale.

Evenimentul din acest se  desfasoara in cadrul Compexului Sportiv „Centenar 2018” si cuprinde  două componente sportive – un turneu de fotbal pentru copii cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani – Campionatul de fotbal al tinerilor minoritari, care a avut loc în data de 13 septembrie 2019, participand un numar de 10 echipe și Campionatul de fotbal al minorităților – un turneu de fotbal dedicat seniorilor, jucătorilor neprofesioniști, care se desfășoara în zilele de 14 și 15 septembrie 2019. In cadrul acestui campionat s-au inscris 14 echipe.

Vineri 13 septembrie, in cadrul campionatului pentru copii s-a impus ehipa Uniunii Ucrainiene care a invins in finala echipa Uniunii Elene din Romania. Pe locul 3 s-au clasat micii fotbalisti de la Partida Romilor Pro Europa.

Sambata 14 septembrie, ora 10, a avut loc deschiderea oficiala a Campionatului de fotbal al minoritatilor la seniori.

La eveniment au fost prezenti reprezentantii autoritatii publice locale Cumpana, impreuna cu primarul localitatii, doamna ec. Mariana Gaju, precum si numeroasi invitati, pentru a incuraja si sprijinii neconditionat toate echipele participante in cadrul acestei competitii.

Invitatii au fost : dl. Amet Aledin – subsecretar de stat D.R.I., dl. Ibram Iuseim – deputat U.D.T.R., dl. Ghera Giureci Slobodan – deputat Uniunea Croatilor din Romania, dl. Ali Senol – subrefecul jud. Constanta, dna. Laura Rogobete – presedinte Asociatia Macedonenilor din Romania, Florin Sari – manager proiect UEFA –  Euro 2020 in Romania.

Comuna Cumpana va fi  deschisa mereu pentru acest gen de activitati, pentru ca sportul la Cumpana este un mod de viata.

În cadrul competiției, ce se desfasoara pe terenul central al Complexului sportiv CENTENAR 2018 Cumpăna,  participa urmatoarele echipe ale minorităților naționale: Asociația Italienilor din România ”RO.AS.IT.”, Asociația Liga Albanezilor din România, Asociația Macedonenilor din România, Asociația Partida Romilor Pro Europa, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, Uniunea Democrată Maghiară din România, Uniunea Croaților din România, Uniunea Culturală a Rutenilor din România, Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor, Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Elenă din România, Uniunea Sârbilor din România, Uniunea Ucrainenilor din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România și Centrul de zi Stella Maris Carei.

Duminica 15 septembrie, ora 9 – sferturi de finala, ora 10.55 – semifinale, ora – 12.55 finala.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *