Credo

A început Kurban Bayramul

citeste mai mult
Credincioşii musulmani din România sărbătoresc începând de astăzi, timp de patru zile, Kurban Bayram (Sărbătoarea Sacrificiului).
În această dimineaţă vor avea loc slujbe religioase în toate moscheile şi geamiile.
Şeful Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Muurat, a precizat că peste 8.000 de pachete cu carne de vită şi oaie, dar şi alte alimente vor fi împărţite nevoiaşilor – credincioşi musulmani, dar şi de alte confesiuni.

Cea mai mare sărbătoare a toamnei: Naşterea Maicii Domnului

citeste mai mult
Sarbatorim pe Maica Domnului la inceput de septembrie asa cum o sarbatorim in fiecare zi, prin rugaciunile pe care i le adresam. Nici o fiinta, cereasca sau pamanteasca, nu s-a invrednicit de atata cinste! Asa se explica faptul ca, in fiecare duminica auzim, la utrenie, cantarea “Cea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita, fara de asemanare decat Serafimii” … Crestinii ortodocsi praznuiesc Nasterea Maicii Domnului sau “Sfânta Maria Mica”, prima sarbatoare importanta din calendarul crestin ortodox ce urmeaza datei de 1 septembrie, când începe Anul Nou bisericesc. În aceasta zi, potrivit Bibliei, s-a nascut, la Nazaret, Fecioara Maria, din parintii Ioachim si Ana.

Sfintele Evanghelii nu au prea multe referiri despre nasterea si viata Sfintei Fecioare. Din scrierile apocrife si din traditie aflam ca Ioachim si Ana, parintii Fecioarei, traiau in pace in Nazaretul Galileii si ajunsesera la o varsta inaintata. O singura mahnire intuneca viata lor tihnita – erau sterpi si nu aveau copii. Tatal Sfintei Fecioare, Ioachim, se tragea din neam împaratesc, iar Sfânta Ana se tragea din neamul lui David si al lui Solomon. Cu toate ca erau bogati si iubitori de Dumnezeu, pentru nerodire, Ioachim si Ana erau defaimati, fiind socotiti nevrednici si neplacuti lui Dumnezeu. De aceea se rugau neincetat, cu inima sfasiata, la Dumnezeu, pentru a fi daruiti si ei cu un copil. Ana a fagaduit lui Dumnezeu ca, daca îi va darui un copil, îl va da sa slujeasca în biserica. Si Dumnezeu s-a indurat, le-a trimis ingerul sa-i anunte ca se va naste din trupurile lor Maica Domnului: Mai intai, nasterea Mariei a fost anuntata de catre Arhanghelul Gavril lui Ioachim, dupa care a fost anuntata si Ana. Intr-una din zile, pe cand sedea in gradina plangand si rugandu-se, Anei i s-a aratat ingerul Domnului, zicandu-i: „Rugaciunile tale, Ano, au strabatut cerul si lacrimile tale au ajuns la Dumnezeu, iar indurarea lui s-a pogorat asupra ta. Ca iata, vei zmisli si vei naste pe fiica cea binecuvantata prin care se va da mantuire lumii”. Dupa noua luni, a nascut-o pe Maria, viitoarea Sfânta Fecioara Maria, care a fost aleasa de Dumnezeu sa-l poarte în pântece si sa-L nasca pe Mântuitorul lumii, cum se prorocise. Drept multumire, Sfintii Ioachim si Ana isi inchina odrasla lor lui Dumnezeu si o duc la Templu (Intrarea în Biserica a Maicii Domnului, 21 noiembrie), pentru a vietui in cinste si neprihanire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *