„Bursa şi Forumul de Turism Balnear“, la Hotel „Cleopatra“ din Saturn

În perioada 4-7 septembrie, are loc la Hotel Cleopatra din Saturn cea de a IX-a ediţie a „Bursei şi Forumului de Turism Balnear“, manifestare de nivel naţional, cu participare internaţionala, unică în peisajul românesc. Joi, 5 septembrie, între orele 10.00-13.00 va avea loc deschiderea oficială a Bursei.

Bursa reprezintă un bun prilej de întalnire şi dezbatere a unor probleme de importanţă pentru sectorul de turismul balnear, pentru investitori, pentru toţi cei care acţionează în domeniu (tur-operatori, sectorul medical, autorităţi locale, şcoli cu specific, instituţii de cercetare, etc.). La manifestare sunt invitaţi specialişti şi factori de decizie din ţară şi din străinătate.

Evenimentul se bucură de susţinerea Organizaţiei Mondiale a Turismului  (OMT) şi a Asociaţiei Europene a Staţiunilor Balneare (ESPA) şi se desfaşoară în colaborare cu Autoritatea Naţionala pentru Turism, sub patronajul Mariei Grapini, ministru delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism. Sunt alături de Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România  asociaţiile din turism ANAT, FPTR, FIHR şi ANTREC şi, îndeosebi, THR Marea Neagră, gazda manifestării.

Acţiunea se desfăşoara sub forma a două module: o expoziţie la care sunt prezente societăţi de turism balnear din toată ţara, deţinatori de hoteluri de tratament şi wellness, precum şi un forum, în cadrul căruia sunt prezentate informaţii şi noutăţi privind diferite teme de interes comun şi specific domeniului, au loc dezbateri între participanţi, investitori, specialişti, factori de decizie, etc.

Un studiu al Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor, WTTC,  realizat in 2007, releva: …”cca 1/3 din totalul izvoarelor de ape minerale si termale din Europa se afla in Romania …”

•       Recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ale Uniunii Europene, insusite si de ESPA  cuprind noi concepte si obiective pentru cresterea calitatii vietii prin curele de sanatate, profilaxia primara si secundara, calitatea ambientului, cresterea constiintei dreptului la sanatate al indivizilor, sant insusite de catre Guvernul Romaniei, care au fost retinute in proiectul Legii turismului

  • 160 de statiuni balneare,  din care: cca 100 statiuni balneare si climaterice sunt atestate de Ministerul Turismului ca statiuni turistice ; din acestea 10 au deja statutul de statiune balneara conform HG 1016/12.10./2011.

·        25 de statiuni recunoscute pe plan international (Baile Felix, Baile Herculane, Vatra Dornei, Sovata, Govora, Slanic Moldova, Calimanersti-Caciulata, Tusnad, Eforie Nord, Mangalia, Buzias, etc. functioneaza pe intreg teritoriul,

Puncte forte ale turismului balnear romanesc :

  • factori naturali de cura atestati si certificati de catre Institutul National de Balneologie;
  • personal medical bine pregatit si infrastructura adecvata;
    •  valente multiple de utilizare a statiunilor balneare pentru diferite tipuri de turism (cultural, ecumenic, rural, de iarna, de afaceri, etc.) datorate  cadrului natural deosebit inconjurator, monumentelor istorice si de cultura, religioase, elementelor de folclor, gastronomie,  traditii, etc.
  • Durata medie a sejurului de cca 6,5 zile/sejur pentru romani si de 4-5 zile pentru straini este cea mai ridicata in raport cu celealte tipuri de turism (2-5 zile/sejur.) Potentialul natural diversificat este completat in multe locuri de o oferta de hoteluri de wellness cu dotari moderne, de o paleta bogata de excursii de cunoastere a istoriei si culturii tarii, motive de atragere a tot mai multi turisti. Interesul investitorilor pentru statiunile balneare creste. Pe langa turistii pentru cura, se dezvolta si un segment,  in crestere, de turisti care vin pentru profilaxie si intretinere in statiunile balneare. Creste cererea familiilor cu copii, care gasesc in statiunile balneare un cadru propice pentru relaxare si cunoasterea tarii. Membrii OPTBR practica un set de programe speciale, pentru perioadele de ex-sezon, care sa sprijine atat hotelierii sa-si valorifice capacitatile, cat si beneficiarilor sa-si refaca sanatatea la tarife prietenoase. Si in aceasta toamna, unitatile balneare isi propun sa practice pana la sfarsitul anului programele speciale Decada balneara, O saptamana de refacere in statiunile balneare, Hai la Bai! si Wellness Balnear.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *